AI – Vad är det?

Nu är Microsoft på väg att introducera AI(=Artificiell Intelligens) i Office-paketet. Sedan en tid har vi ChatGPT tillgängligt där du i klartext får svar på dina frågor – ibland rätt svar och ibland fel – “there’s no guarantees”.

Vi tenderar att tro på sagor och troll, mystiska väsen och att intelligens kan finnas i maskiner. Ja, ChatGPT är oerhört kompetent och nya funktioner i Office-paketet kan gör alltifrån färdiga makron till långa stycken av text perfekta fast är det intelligens såsom vi människor historiskt definierat det?

Nej, vi människor är intelligenta för vi kan förutspå saker som ingen maskin kan göra – AI – är snarare en Avancerad Innovation, en bättre version, av nuvarande datorprogram. ChatGPT utgår ifrån den samlade textmassan från World Wide Web samt nytillkomna frågor vi hjälper den att korrigera – that’s it.

Det som vi fascineras mest över är att program likt ChatGPT kan skriva grammatiskt bra text. I mitt företag Lingmill.Com har vi gjort detta länge baserat på Lundaprofessorns Christian Balkenius forskning så Sverige är världsledande i denna gren – fast utan stora flöden av riskkapital blir det svårt att kapitalisera på kunskapen.

AI är alltså en fortsatt utveckling av datoriseringen där programmen blir mer och mer självstyrande. Vi människor producerar mer och mer information som publiceras på World Wide Web och denna information kan datorprogram använda sig av i syften såsom ChatGPT har.

Så datorer kommer fortfarande aldrig att komma på något som vi människor inte kommit på först. Datorer är dock bättre än oss nu på att samla in och analysera tillgänglig information för att ge oss snabba svar.

Använd AI för att bli bättre på vad du gör och inse att din vardag därmed underlättas när repetitiva analysuppgifter försvinner. Omfamna AI och ägna din tid åt att tänka nytt – för det kan inte datorer göra!