Kategorier
Analys Matomo News

Recension av Matomo

Är Matomo en bra eller dålig plattform för analysarbete?

Matomo, utvecklat på Nya Zeeland (vi återkommer om varför det är viktigt), har snabbt vunnit i popularitet i Sverige. Anledningen stavas ”GDPR” då framförallt offentlig verksamhet gått ifrån Google Analytics då den skickar och lagrar data i USA. Det är ännu så länge inte förbjudet att använda Google Analytics i Sverige, fast förenat med en uppenbar risk då domstolar i exempelvis Österrike öppnat upp för skadeståndskrav om verktyget använts.

Så vad står då till buds som alternativ? Ja, Matomo är ett av alternativen. Du använder antingen deras öppna-kod-lösning och installerar själv verktyget på en server och är därmed i total kontroll över hur insamlad användardata samlas in och hanteras.

I den öppna-kod-lösningen så kan du använda viss funktionalitet utan kostnad fast vill du ha professionell rapportering som du kan skräddarsy, ja då kostar det från 199 Euro per år, så i praktiken är det deras egna ”moln-lösning” som är det realistiska alternativet för majoriteten av företag. Molnlösningen kostar från 199 kronor per månad inklusive 50,000 ”hits” (page-views) vilket för att årskostnaden är överkomlig även för småföretagare.

Överskådlig rapportering av individuella besökare

Det finns flera trevliga rapporter i Matomo likt ovanstående där varje enskilt besök loggas utifrån ett antal parametrar likt land, webbläsare, dator med mera. Du kan även utifrån besöksprofiler generera intressanta rapporter om återkommande besökare.

Varje unik besökare får ett kontaktkort där dess totala besöksdata samlas

Är du en van användare av föregångaren till Google Analytics 4, den som numera kallas GA3 eller Universal Analytics, är Matomo ett ganska enkelt verktyg att förstå. Grunden är att spåra webbstatistik utifrån pageviews, till skillnad från Google Analytics 4 där events är i fokus, och kanske vi skall kalla det helt enkelt ”klassisk webbanalys” baserat på cookies.

Några funktioner i Matomo som ej fanns i GA3 är heatmaps, session recordings och forms. Detta var inget argument tidigare att byta verktyg då dylik funktionalitet lätt kunde göras med andra verktyg såsom hotjar fast självklart är det trevligt att ha allt samlat i Matomo.

Ja, vad tycker jag då om Matomo? Det är ömsom vin och ömsom vatten. Vi är bortskämda med Google Analytics då verktyget har en fantastisk prestanda. Matomo funkar oftast, fast under mina snart två års användande förvånas jag över osäkerhetskänslan varje gång jag loggar in; kommer det funka idag? Kanske är detta övergående fast samtidigt är verktyget inte nytt, skapades år 2007, så barnsjukdomar kan det knappast ha.

Vilket verktyg är bäst?

Avsaknaden av produktuppdateringar är också något som slagit mig. Vi är även där bortskämda med Google Analytics att verktyget utvecklas kontinuerligt. Jag kan inte se att Matomo förändrats något dessa två år utan det är ”samma, samma”.

Matomo är byggt på MySql

Avslutningsvis berättade Mattias Malmnäs vid en diskussion att Matomo absolut ej funkar vid stora mängder data. Verktyget är byggt med MySQL och det tar då en oändlig tid att ställa frågor vid stora datamängder så är det ert fall – använd ej Matomo.

Jo, en ytterligare aspekt att ta hänsyn till. Det här med att verktyget är från Nya Zeeland, påverkar det dig? Jo, behöver du support så är det Nya Zeeländska tidszoner som gäller. Antingen jobbar du kväll och natt eller så väntar du snällt till nästa dag på att få hjälp.

Summerat är Matomo absolut ett kompetent och prisvärt verktyg för mindre och medelstora datamängder att analysera fast det är absolut inte det vassaste eller bästa verktyget då dataanalys är central för er dagliga verksamhet.