Är du lönsam min vän?

Lönsamhet krävs om vi skall överleva!

Vi lever i osäkra tider. Enda säkra sättet att överleva är att veta om vi är lönsamma. Men vad är då lönsamhet?

Ja, enkelt uttryckt är att det skall kosta mindre att göra det vi gör än vad kostar att sälja det, inklusive allt. Ju mer komplexa projekt vi gör, desto svårare att beräkna lönsamhet. Ett aktuellt exempel i Stockholm blir Slussen-projektet som nu beräknas bli 286% dyrare än ursprungligen beräknat.

Ett samhällsekonomiskt projekt beräknas utifrån samhällsnyttan kontra kostnaden och många gånger undertrycks kostnaderna samtidigt som nyttan överdrivs. Vad samhällsnytta är definieras godtyckligt vid projektstart medan kostnaderna, ja dessa blir faktiska då vi anlitar privata företag vilka måste få betalt för deras utgifter. Att vi i Sverige ej lyckas med att korrekt beskriva kostnader innan vi drar igång samhällsekonomiskt avancerade projekt har idag blivit ett inbyggt systemfel som verkar omöjligt att åtgärda. Detta leder i sin tur att allmänheten blir ännu mer skeptisk till nya samhällsekonomiska projekt då vi vet att dessa leder till baksmällor.

Hur åtgärdar vi då detta systemfel så att vi kan göra saker, små såväl som stora saker, med lönsamhet? Jo, det är genom att ha bättre sätt att analysera vad vi tänker oss att göra innan vi gör det. Med hjälp av den absolut senaste analysmetodiken, där mina 10-steg är ett sätt, kan vi steg för steg gå igenom samtliga aspekter av vad vi vill uppnå och göra beräkningar.

Min analysmetod handlar om att bli branschvinnare, vad kostar det dig att bli bäst i branschen? Stegen borrar ner i varje detalj från erbjudande-fasen till eventuella innovationers möjlighet att leda till en dominans i din bransch. Tag gärna en kontakt så berättar jag mer om hur mycket det skulle kosta att bli bäst!