Analyserar du innan spiken slås i?

Spikas det av gammal vana?

I snart 4 år har jag hjälpt AVA MC att bli digitala. Den första kontakten mellan mig och ägaren skedde enligt “alla konstens regler” via mitt konsultnätverk Madicon.

Sjukdomsinsikten hos ägaren till AVA var det inget fel på. Han visste att det digitala var hans svaghet och hade länge försökt få professionell hjälp. Tyvärr hade tidigare konsulter genom åren lett företaget på villovägar.

Utan omsvep berättade jag för ägaren om mitt långsiktiga sätt att arbeta via 10-stegs-metodiken. I den ingår alltid att göra en första analys om var bolaget är starka respektive svaga innan åtgärder sätts in. Ägaren accepterade tillvägagångssättet och tack vare analysarbetet blev läget klart; hela nätnärvaron behöver byggas om.

När du köper en konsults tjänster behöver du ifrågasätta enligt devisen; får jag förslaget om hammaren för att konsulten har många inköpta spikar i sin verktygslåda? Det kanske hade varit bättre med skruvmejsel, att limma eller helt enkelt byta ut det som ska sammanfogas så att det inte blir några skarvar överhuvudtaget.

I fallet AVA så tog det hela 1,5 år att bygga om nätnärvaron då många bitar skulle falla på plats och därefter har annonseringsarbetet tagit vid. Fast var är bästa platsen för annonsering? Blocket? Google? Facebook? eller kanske någon annan plats? Även i denna fråga blir det testning och vidare analys innan annonseringen tar fart på allvar.

Svaret för AVA var att Facebook och Instagram gav “most-bang-for-the-buck” så där började annonseringsarbetet. Dessutom behöver samtliga verksamheter regelbundna nyhetsbrev så det har också tillkommit. Efter något år kom även Google-annonsering på plats och resultaten blir bara trevligare och trevligare.

AVA har bara börjat resan mot digital dominans fast tack vare att vi gör arbetet enligt en tydlig metod är vi säkra på att rätt sak görs vid rätt tillfälle. Alltför många gissar, hoppas eller tror att rätt saker görs. Det behövs en tydlig teori i grunden för då finns tryggheten att arbetet lyckas och huruvida det sker med hammare eller något helt annat är underordnat.

Att hjälpa någon till framgång är komplext då ingen situation är den andra lik. Alltför många tror dock att det finns ett “magiskt trollspö” som kan användas. De 10 stegen jag utvecklat är idag det bästa receptet för dig att lyckas så skall du inte börja?